HEPATOBLASTOM NECESITÂND TRANSPLANT HEPATIC. PREZENTARE DE CAZ - Roxana-Cristina Mareş; Mihaela Chinceşan; Emoke Horvath; Horea Gozar; Cristina Oana Mărginean (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Hepatoblastomul este o patologie rară la pacienţii pediatrici, afectând 5-10/un milion de copii anual. Prezentăm cazul unui pacient în vârsta de doi ani care a fost internat în Clinica noastră pentru investigarea unei formaţiuni tumorale abdominale. Ecografia şi tomografia computerizată (CT) au evidenţiat o tumoră hepatică solidă de dimensiuni mari, asociind tromboza venei porte drepte. Nivelul alfa-fetoproteinei serice (AFP) şi numărul de trombocite au fost mult crescute. Examinarea histopatologică a biopsiei hepatice a confirmat diagnosticul de hepatoblastom tip epitelial. Chimioterapia a fost iniţiată, urmată de o intervenţie chirurgicală în două etape: ligatura ramului portal drept şi rezecţia tumorală ulterioară. La şase luni după intervenţia chirurgicală o recidivă tumorală a fost suspectată, confirmată de examenul CT şi de nivelurile ridicate ale AFP. Pacientul a beneficiat de un transplant hepatic "de salvare", cu evoluţie ulterioară favorabilă şi fără recădere de 3 ani. Nivelurile crescute ale alfa-fetoproteinei şi trombocitoza sugerează diagnosticul de hepatoblastom. Transplantul hepatic este opţiunea finală în cazul tumorilor inoperabile, de dimensiuni mari sau al recăderilor.