Uticaj covida 19 na morfološki i kardiovaskularni status profesionalnih rukometaša - Aleksandar Gadžić; Aleksandar Živković; Tamara Stojmenović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2021)
Rukomet je jedna od vrlo popularnih sportskih igara na svijetu. Trenutna pandemija virusom COVID 19, pored ostalih sportista, direktno otežava igračima rukometa trenažni proces, kao i održavanje takmičenja u svim uzrasnim kategorijama, s tim da su profesionalni igrači vjerovatno pod većim rizikom od zaražavanja. Ovo istraživanje je imalo za cilj da se procijeni morfološki i kardiovaskularni status 20 ispitanika koji se profesionalno bave rukometom u vrhunskom rangu takmičenja kako bi se adekvatno mogao prilagoditi trenažni proces i da se ispitaju razlike između ispitanika koji su bili pozitivni na testu za COVID 19 i ispitanika koji su bili negativni na testu za COVID 19. Testiranja su obuhvatala mjerenja osnovnih morfoloških parametara, a funkcionalnost kardiovaskularnog sistema (CVS) je testirana u mirovanju i naporu - testom progresivnog opterećenja po protokolu Vita Maxima. Rezultati t-testa su pokazali da ne postoje statistički značajne razlike u morfološkim i kardiovaskularnim karakteristikama ispitanika koji su imali COVID 19 infekciju (sa pozitivnim PCR testom), igrača koji su imali simptome ali bez PCR testa i igrača koji nisu imali COVID 19.