COLONIZAREA NAZOFARINGIANĂ CU STAFILOCOC AURIU LA NOU-NĂSCUT - Oana Falup-Pecurariu; Simona-Elena Găbrean; Laura Bleotu (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Staphylococcus aureus este un agent patogen important în perioada neonatală. Infecţiile stafi lococice sunt responsabile de o rată crescută a morbidităţii şi mortalităţii în rândul nou-născuţilor. Studiul de faţă este unul retrospectiv pe o perioadă de 3 ani, pe un lot de 148 de nou-născuţi. A fost evaluată colonizarea nazofaringiană a acestor pacienţi împreună cu diferitele tipuri de tulpini bacteriene întâlnite. S-au făcut corelaţii cu datele demografi ce şi markerii de infl amaţie. Cel mai frecvent patogen care a colonizat nazofaringele a fost Staphylococcus aureus sensibil la meticilină (MSSA). Totodată au fost identifi cate şi tulpini de Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (MRSA) asocite mai ales cu viaţa în mediul urban şi părinţii fumători. Nu a fost găsită nici o corelaţie semnificativă între colonizare şi vreun marker al inflamaţiei.