Utilizarea tehnicii de terapie cu oglindă "Mirror therapy" în recuperarea pacienților cu accident vascular cerebral. - Ioana Caliga; Gheorghe Caliga; Oxana Grosu; Svetlana Pleşca; Galina Corcea; Lilia Rotaru; Stela Odobescu; Ion Moldovanu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Obiectiv: Evaluarea eficacității terapiei prin oglindă la pacienții cu deficit neurologic motor al membrului superior rezultat în urma unui accident vascular cerebral. Material și metodă: Studiu pilot, prospectiv ce a inclus 20 de pacienți cu deficit motor post AVC cărora au fost aplicate terapia cu oglindă și analizate scorurile de independență funcțională și recuperare motorie înainte și după intervenție. Rezultate și discuții: Vârsta medie a subiecților a fost de 59 ani, 8 (40%) au fost femei și 12 (60%) - bărbați, 10 (50%) aveau partea dreaptă afectată și 10 (50%) - partea stângă. Emisfera dominantă a fost afectată în 12 (60%) cazuri, cea non dominantă în 8 (40%) cazuri. La 90% dintre subiecți factor de risc pentru accident vascular cerebral a fost HTA, 35% - diabetul zaharat și 30% obezitatea. Durata medie de la AVC a fost de aproximativ 6 luni, complicațiile cel mai frecvente au fost durerea (30%), dereglări senzoriale (30%) și depresie (10%). Pacienții din grupul experimental (care au utilizat terapia cu oglindă) au obținut rezultate semnificativ mai înalte (p<0,02) pentru scorurile FIM și FMA decât cei din grupul control. Concluzii: Acest studiu a demonstrat eficacitatea terapiei cu oglinzi în recuperarea deficitului neurologic motor și îmbunătățirea controlului asupra membrului superior afectat de accident vascular cerebral. Terapia cu oglindă se poate aplica pe un spectru larg de deficiențe motorii. Ușurința implementării, costul redus și acceptabilitatea o transformă întrun instrument util în tratamentul consecințelor AVC.