Wielki Jubileusz 2000 w perspektywie historyczno-liturgicznej - Jerzy Stefański (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Przedstawia prof. Jerzy Stefański, profesor liturgiki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu tutaj artykuł pod tytułem: "Wielki Jubileusz Roku 2000: perspektywa historyczno-liturgiczna". Autor rozpoczyna od chronologii historycznej jubileuszy, by następnie przejść do uzasadnień teologicznych Wielkiego Jubileuszu 2000. W dalszej części artykułu Profesor przedstawia otwarcie Roku Jubileusz i inne uroczystości ustanowione dla całego Kościoła i dla Kościołów lokalnych. Na końcu, D.Stefański mówi: "Jubileusz nie jest potrzebny Kościołowi, ale światu, bo Kościół nie celebruje "siebie"... Świat bez Kościoła byłby gorszy".