Vědomí mravního poslání českého učitele ve 20. století - Jiří Vomáčka (Czech Pedagogical Society, 2003)
Studie se zabývá profesní dráhou učitele primární školy Josefa Vodičky, absolventa učitelského ústavu v Soběslavi (1922 až 1926). Přestože byl kulturním typem českého učitele, oficiální hodnocení jeho učitelské dráhy bylo nepříznivě ovlivňováno smíšeným manželstvím. Jeho příklad ukazuje, jak tendenčně byly ve školství 20. století posuzovány mravní hodnoty a odpovědnost učitele.