Tek taraflı cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi - Cenk Doruk; Hüseyin Köşger; Serhat Mertoglu (Cumhuriyet University, 2014)
İskeletsel tek taraflı posterior çapraz kapanış özellikle yetişkinlerde tedavisi zor bir anomalidir. Genç bireylerde bu problemin çözümünde kolaylıkla uygulanan hızlı maksiler genişletme, yetişkinlerde maksillanın çevre yüz kemikleriyle yaptığı artikülasyonların rijiditesindeki artma nedeniyle maksillada yapılan kortikotomiler yardımıyla uygulanmaktadır. Bu yolla yapılan çift taraflı genişletme darlık olmayan tarafta da genişlemeye sebep olmakta, bu da tedavi süresini uzatmaktadır. Bu olgu sunumunda 16 yaşında, tek taraflı posterior çapraz kapanışı olan bayan hastada, tek taraflı kortikotomi ve hızlı üst çene genişletmesini takiben yapılan ortodontik tedavi sunulmuştur. Ekspansiyon sonrası darlık olmayan tarafta aşırı bir genişlemeye sebep olmadan, iyi bir okluzyon ve estetik bir gülümseme elde edilmiştir.