Силові здібності: динаміка тренувального ефекту силових вправ у дівчат 9 років - O. V. Ivashchenko; Yu. M. Nosko; V. S. Ferents (OVS LLC, 2019)
Мета дослідження - визначити вплив комбінованого методу розвитку сили на динаміку тренувального ефекту у дівчат 9 років. Матеріали і методи. У дослідженні прийняли участь 15 дівчат 9 років. Експеримент був проведений за планом, наведеним у табл. 1. Був реалізований перший варіант комбінованого методу для розвитку м'язів рук і плечового поясу (місце І), сили м'язів черевного преса (місце ІІ), сили м'язів спини (місце ІІІ) і сили м'язів ніг (місце IV). Матеріали дослідження опрацьовані в програмі статистичного аналізу - IBM SPSS 22. Здійснений дискримінантний аналіз. Результати. Результати дискримінантного аналізу свідчать про статистично достовірні зміни тренувальних ефектів силових вправ (І-ІV місце, р < 0,001). Терміновий і відставлений тренувальний ефект силових вправ залежить від сумарного обсягу силових вправ в уроці фізичної культури. Так, зміни після роботи на кожному місці розвитку сили підсилюються наступним виконанням вправ на інших місцях, розбіжності між показниками тестування щодо один одного статистично достовірні (p = 0,001).  Висновок. Встановлено позитивний тренувальний ефект силових вправ у процесі використання комбінованого методу розвитку сили у наступних режимах: метод динамічних зусиль  - 3 повторення, 30 с відпочинок; метод максимальних зусиль - 1 повторення, 30 с відпочинок; метод ізометричних зусиль - 3 повторення, 30 с відпочинок; метод повторних зусиль - 6 повторень, 30 с відпочинок. В реакції на силове навантаження виділяється терміновий і відставлений тренувальний ефект. Це дає можливість стверджувати, що класифікація тренувальних ефектів можлива за наведеною батареєю тестів на основі дискримінантного аналізу.