TEMPOROMANDIBULAR JOINT DISEASE AND VITAMIN D LEVEL IN FIBROMYALGIA - Özlem Şatır; Samed Şatır (Cumhuriyet University, 2022)
Objectives: The aim of our study is to show the prevalence of temporomandibular joint disease (TMD) in fibromyalgia (FM) patients in Turkish population and to evaluate the relationship between vitamin D levels of FM patients with TMD. Materials and Methods: Patients diagnosed FM in the last 4 months were examined in terms of TMD using DC/TMD criteria. By using biochemical data of the patients included in the study, the relationship between vitamin D levels and TMD was interpreted. Results: Among the 39 patients who underwent temporomandibular joint examination (mean age 39,8; age range 18-59), the number of patients with TMD (muscle pain, joint pain, mouth opening limitation, disc displacement, degenerative joint disease) was 30 (29 female, 1 male), while the number of patients without any TMD was found 9 (7 female, 2 male). No statistically significant difference was found between those with TMD and those without TMD in terms of vitamin D (Mann-Whitney U test, D vit p=0,257). Conclusions: Dentists should be aware that patients with widespread pain in the temporomandibular joint area may be candidates for FM and should be careful in evaluating laboratory tests of these patients. The prevalence of TMJ in FM patients and its relationship with vitamin D should be examined with new studies with large patient participation. Öz Amaç: Çalışmamızın amacı, Türk toplumunda fibromyalji (FM) hastalarındaki temporomandibular eklem hastalık (TMEH) prevelensını göstermek ve FM hastalarına ait D vitamini seviyelerinin TMEH ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Son 4 ay içerisinde FM teşhisi konmuş hastalar DC/TMD kriterleri kullanılarak TMEH açısından incelenmiştir. Yapılan muayene ile masseter ve temporal kasta ağrı, eklem ağrısı, redüksiyonlu/ redüksiyonsuz disk deplasmanı, dejeneratif eklem hastalığı sorgulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların biyokimya verileri kullanılarak D vitamini seviyelerinin TMEH ile ilişkisi yorumlanmıştır. Bulgular: Temporomandibular eklem muayenesi yapılan toplam 39 FM hastasından (yaş ortalaması 39,8; yaş aralığı 18-59) 36'sı kadın 3'ü ise erkektir. Tüm hastalar içerisinde TMEH tespit edilenlerin sayısı 30 (29 kadın, 1 erkek) iken, herhangi bir TMEH bulgusuna rastlanmayan hastaların sayısı 9 (7 kadın, 2 erkek)'dur. TMEH tespit edilen hastaların 26'sında kas ağrısı gözlenmiştir. Kas ağrısı görülmeksizin eklem ağrısı ve dejeneratif eklem hastalığı bulunan sırasıyla 2 ve 1 hasta tespit edilmiştir. TMEH varlığı olanların D vitamini değerleri TMEH varlığı olmayanlara göre düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (Mann-Whitney U test, p=0,257). Sonuçlar: Diş hekimleri özellikle temporomandibular eklem bölgesinde yaygın ağrı şikâyeti olan hastaların FM hastası adayı olabileceğinin farkında olmalı ve bu hastaların laboratuvar testlerini değerlendirme konusunda dikkatli olmalıdır. Geniş hasta katılımı ile yapılacak yeni çalışmalar ile FM hastalarındaki TMEH prevalansının D vitamini ile olan ilişkisi incelenmelidir. Anahtar Kelimeler: Fibromyalji, Temporomandibular Eklem, D Vitamini