Farklı posterior kompozit rezin materyallerin mikrosertlik özelliklerinin değerlendirilmesi - Işıl Şaroğlu Sönmez; Oba Aylin Akbay; Seda Ekici (Ankara University, 2008)
Bu çalışmanın amacı, yeni üretilmiş bir posterior kompozit materyal olan Clearfil MajestyPosterior Kuraray ile iki farklı posterior kompozitmetaryali; Filtek Silorane 3M-ESPE ve Quixfil Dentsply 'i mikrosertlik özellikleri yönündenkarşılaştırmaktır.Her materyalden 10'ar adet olmak üzeretoplam 30 adet örnek, 9 mm çapında ve 1,5 mmyüksekliğinde pleksiglass kalıplar kullanılarakhazırlandı. Hazırlanan örnekler üretici firmalarınönerilerine uygun olarak polimerize edildi ve37ºC'de distile su içerisinde 24 saat bekletildi.Kompozit disklere yüzey mikrosertlik test cihazında Digital Display Microhardness Tester HSV-1000 20 sn süre ile 100 gr yük uygulandı. Her örnektenüçer defa yüzey sertlik ölçümü alınarak, bu üçölçümün ortalaması her bir örnek için tek bir değerolarak kabul edildi. İstatistiksel analizler tek yönlüANOVA ve Tukey testi ile yapıldı.Grupların mikrosertlik değerleri arasındakifarkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Materyallerin mikrosertlik değerlerininküçükten büyüğe doğru sıralaması şu şekildedir;Filtek Silorane < Quixfil < Clearfil MajestyPosterior. Clearfil Majesty Posterior'un yüzeymikrosertlik değerleri, test edilen diğer iki posteriorkompozite göre daha yüksektir