UN CAZ DE SINDROM STEVENS JOHNSON LA COPIL - Cristina Oana Mărginean; Maria Despina Baghiu; Carmen Duicu; Ana Maria Pitea; Claudiu Mărginean (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Prezentăm cazul unui băiat de 9 ani cu epilepsie refractară la tratamentul anterior, diagnosticat cu sindrom Stevens Johnson apărut după introducerea în tratament a Lamictalului. Băiatul a prezentat febră, exantem polimorf maculo-papulo-eritematos, cu elemente veziculo buloase generalizate şi denudare tegumentară, conjunctivită, leziuni bucale. Pneumonia asociata am interpretat-o ca afectare a mucoasei tractului respirator inferior din cadrul sindromului Stevens Johnson. Evoluţia bolii a fost favorabilă după doze mari de imunoglobuline intravenos. În concluzie, deşi incidenţa sindromului Steven Johnson este mică la copil, pediatrii trebuie să fi e conştienţi de posibilitatea apariţiei ei (chiar după antiepileptice - Lamictal), iar utilizarea imunoglobulinelor IV, deşi con troversată, administrată în doze mari pare că duce la vindecarea bolii.