15th Review of Master's Theses in the Field of the History of Pharmacy - Elżbieta Rutkowska; Anna Elżbieta Trojanowska (Polish Pharmaceutical Society, 2021)
Reviews of master's theses in the field of the history of pharmacy organized by the Historical Section of the Polish Pharmaceutical Society and Institute for the History of Science of the Polish Academy of Sciences have been taking place since 2006. Two master's theses were presented during the 15th Review. Magdalena Sokół discussed Medicines and medical advice in works by Jakub Kazimierz Haur (17th century) (Krakow, 2020). Jacek Artur Adamski reported the conclusions of his master's theses titled The analysis of medical theories in the Polish medical community in the early nineteenth century based on the "Pamiętnik Lekarski Warszawski" (1828-1829) (Wroclaw, 2020). Przeglądy Prac Magisterskich z Zakresu Historii Farmacji, organizowane przez Ogólnopolską Sekcję Historii Farmacji Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego i Instytut Historii Nauki im. Ludwika i Aleksandra Birkenmajerów Polskiej Akademii Nauk, odbywają się od 2006 r. Podczas XV Przeglądu przedstawione zostały dwie prace magisterskie. Magdalena Sokół omówiła Leki i porady medyczne w dziełach Jakuba Kazimierza Haura (XVII wiek) (Kraków 2020). Jacek Artur Adamski zreferował wnioski swojej pracy magisterskiej pt. Analiza teorii medycznych w polskim środowisku lekarskim w początkach XIX w. na podstawie "Pamiętnika Lekarskiego Warszawskiego" (1828-1829) (Wrocław 2020). Przeglądy Prac Magisterskich z Zakresu Historii Farmacji, organizowane przez Ogólnopolską Sekcję Historii Farmacji Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego i Instytut Historii Nauki im. Ludwika i Aleksandra Birkenmajerów Polskiej Akademii Nauk, odbywają się od 2006 r. Podczas XV Przeglądu przedstawione zostały dwie prace magisterskie. Magdalena Sokół omówiła Leki i porady medyczne w dziełach Jakuba Kazimierza Haura (XVII wiek) (Kraków 2020). Jacek Artur Adamski zreferował wnioski swojej pracy magisterskiej pt. Analiza teorii medycznych w polskim środowisku lekarskim w początkach XIX w. na podstawie "Pamiętnika Lekarskiego Warszawskiego" (1828-1829) (Wrocław 2020).