Спорт і питання медицини (огляд наукових досліджень) - Руслана Омелянівна Валецька; Омелян Іванович Петрик (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті здійснено огляд та аналіз досліджень спеціалістів зі спортивної медицини країн світу, які на основі експерементальних даних стверджують, що спорт повинен бути доповненням життя в суспільстві. Тому всі наукові дослідження підтверджують, що слід вважати найбільш хибною суворість статевої активності спортсмена в період спортивних тренувань або змагань, коли справа стосується сім'ї. Зрозуміло, що йдеться про досить делікатне питання, яке в багатьох випадках залежить від індивідуальних якостей самого спортсмена, від національності й клімату. Щодо фізіології людини можна сказати: недоцільно раптово відривати спортсмена від оточуючих його обставин, адже утримання від статевого життя під час спортивних тренувань і змагань, які інколи тривають 2-3 місяці, шкідливо впливає на стан організму спортсмена, оскільки не виділяються гормони щастя та задоволення (ендорфіни й окситоцини), котрі починають потужно продукуватися в організмі людини під час статевого акту. Звичайно, це залежить від тривалості утримання від статевої активності, а отже від самого індивідуума, раси, довкілля, від клімату, режиму тренувань, змагань та інших внутрішніх і зовнішніх факторів. Науково доказано, що одружені спортсмени, які живуть нормальним подружнім життям, досягають більш високих спортивних результатів, ніж ті, котрі змушені утримуватися від статевої активності. Найкращою психологічною підготовкою до будь-якого спортивного тренування або змагання є сприяння спортсмену проводити вечір разом із сім'єю або з ким він бажає. Психофізіологічний вплив кольору на організм спортсмена - теж важливий фактор. Слід зазначити, що лікар спортивної команди повинен знати, що колір - важливий фактор, який впливає на організм людини, зокрема спортсмена. Спортсмен, який уміє бачити, розрізняти, спостерігати кольори в їх гармонійному поєднанні, активізує свої психічні процеси й організовує повсякденну діяльність на більш високому та енергетичному рівні й досягає високих спортивних результатів. Психофізіологічний вплив кольору на самопочуття спортсмена, здоров'я, ефективність досягнення високих спортивних результатів, а також облаштування спортивних залів і майданчиків, кімнат харчування й відпочинку, спортивного одягу - важливий фактор для спортсмена.