Obiekty sportowe i ich społeczne znaczenie - w przeszłości i obecnie - Anna Pawlikowska-Piechotka (Jan Długosz University in Częstochowa, 2021)
Społeczne znaczenie obiektów sportowych, ich funkcja i rola zmieniały się na przestrzeni wieków. W niektórych aspektach te zmiany są płynne i harmonijne, w innych - szybkie i dynamiczne. Dzieje się tak z powodu wielorakich przyczyn, ale u ich podstawy tkwią zawsze najbardziej zasadnicze przesłanki: obiekty sportowe mają za zadanie odpowiadać na aktualne potrzeby i oczekiwania społeczne. W Europie od ponad trzech tysiącleci rozwojowi poszczególnych dyscyplin towarzyszy ewolucja obiektów sportowych. Aby sprostać tym potrzebom, oczekiwaniom i wymaganiom - architektura obiektów sportowych powinna być niezwykle zróżnicowana. Ta różnorodność przejawia się w różnorodności stylów, konstrukcji, materiałów budowlanych, form i funkcji - w zależności od epoki, funkcji, cech przyrodniczych i krajobrazowych, oczekiwań społecznych, a także możliwości realizacji i sytuacji politycznej. Ponadto kształt, wielkość i program użytkowy obiektu sportowego zawsze zależą od dyscypliny i przepisów sportowych. Jednak ich główna rola jest uniwersalna: wielka użyteczność dla społeczeństwa, zaangażowanie w tworzenie tradycji i tożsamości miejsca. Powinny zawsze dobrze odpowiadać na niezwykle silne sportowe emocje, utożsamiając piękno i szlachetność z użytecznością i etosem sportowej rywalizacji - te wartości są niezmienne. W roku 2020 wybuch pandemii COVID-19 udowodnił, jak ważna i cenna jest możliwość sprawnej adaptacji obiektów sportowych do nieoczekiwanych sytuacji i pilnych społecznych potrzeb.