SINDROMUL INCISIVULUI MAXILAR MEDIAN UNIC - Ileana Puiu; Carmen Niculescu; Laura Marinău; Veronica Maria; Ioana Opriţoiu (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Sindromul incisivului maxilar median unic este o afecţiune complexă, datorată unor defecte multiple de dezvoltare, în special pe linia mediană, secundar acţiunii unor factori necunoscuţi, care acţionează în zilele 35-38 de viaţă intrauterină. Autorii prezintă cazul copilului V.C. în vârstă de 13 ani 9 luni, cu repetate internări în vederea evaluării pentru hipostatură şi retard mental. La vârsta de 5 ani a fost diagnosticat cu astm bronşic, iar la vârsta de 10 ani cu panhipopituitarism; a urmat tratament de substituţie tiroidiană şi cu hormon de creştere, dar inconstant. Examenul clinic: retard statural marcat, facies dismorf, obstrucţie nazală cronică, prezenţa incisivului maxilar median unic, retard mental moderat, cu defi cit de atenţie. Examinări paraclinice: CT cranian - hipoplazie hipofi zară, determinările hormonale au confi rmat diagnosticul de panhipopituitarism.