Globalizacja przestrzeni komunikacyjnej. Między dialogiem a chaosem - Tomasz Tadeusz Brzozowski (Jan Dlugosz University, 2015)
Celem artykułu jest refleksja nad metodologiczną i merytoryczną przydatnością określenia "dialog" jako pojęcia istotnego dla współczesnej humanistyki. Chcemy dokonać próby odpowiedzi na pytanie, czy za pomocą pojęcia dialogu jesteśmy w stanie uchwycić zjawiska zachodzące w przestrzeni komunikatów międzyludzkich. Być może pojęcie to nie wyczerpuje bogactwa treści współczesnej rzeczywistości, dewaluując swą naukową wartość? Ponadto, autora interesuje pytanie, czy dialog jako problem filozoficzny wciąż pozostaje aktualny? Pytanie jest o tyle zasadne, że współcześni badacze opisujący aktualną przestrzeń komunikacyjną, zamiast pojęciem dialogu coraz chętniej posługują się określeniami: relacja, interakcja czy komunikacja. Czy terminy te faktycznie odsłaniają więcej niż pojęcie "dialog"?