"Učitelky": jejich dlouhá cesta k rovnoprávnosti a uznání se zaměřením na feminizaci a její důsledky. - Renate Seebauer (Czech Pedagogical Society, 2014)
Vycházeje z aktuální situace v oblasti feminizace na rakouských školách, bude v historické studii zahrnující časové rozmezí od r. 1870 do konce první světové války načrtnuta dlouhá cesta učitelek k rovnoprávnosti a uznání, jak ji lze sledovat v historických odborných pedagogických časopisech. Kořeny feminizace, především v oblasti primární školy, sahají hluboko do 19. století (tehdy školy obecné - Volksschule). Přes veškeré překážky ze strany mužských kolegů a obtížné pracovní podmínky bylo až do roku 1896, kdy byly dívky/ženy poprvé připuštěny ke složení maturity, povolání "učitelky" jedinou možností, jak mohly dosáhnout uznávaného vzdělání, které přesahovalo rámec povinné školní docházky. Během krátké doby tudíž vzdělávací ústavy "vyprodukovaly" nadbytek učitelek, které se často musely jako soukromé učitelky za "skývu chleba" tvrdě protloukat životem. Dnešní vysoká míra feminizace, jejímž důsledkem je nedostatek mužů na rakouských primárních školách, oslabuje především u chlapců možnost setkávat se s příklady mužských rolových vzorů; chlapci tak v dětském věku nenacházejí modely chování příslušníků stejného pohlaví, se kterými by se mohli identifikovat; zdá se, že chlapci s migračním pozadím - speciálně z jiných kulturních kruhů - jsou tím obzvláště postiženi. Argumentace podložené teorií genderu ukazují na rozmanitost důvodů, proč v učitelském povolání vládne feminizace a proč jen málo mužů volí studium učitelství pro primární školu. Mnohé jevy, se kterými se v nejnovějších studiích setkáváme (obsazování vedoucích míst, aspekty pracovní psychologie...), nacházíme již v pojednáních z let na přelomu mezi 19. a 20. stoletím.