Ebeveyni Hemşire Olan Çocukların COVID-19 Pandemi Sürecinde Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi - Özlem Şensoy; Hande Özgörü; Demet Sökün Ayaz; Serap Balcı (Mardin Artuklu University, 2024)
Giriş: COVID-19 pandemisinde; çocuk ve ergenlerde görülen psikiyatrik hastalıkların yaygınlığının önemli ölçüde arttığı bildirilmiştir. Ebeveyni hemşire olan çocuklar hem COVID-19 ile enfekte olma hem de yüksek anksiyete düzeyi açısından riski altındadır. Bu çalışmanın amacı ebeveyni hemşire olan çocukların, COVID-19 pandemi sürecinde sürekli kaygı düzeylerini belirlemektir.Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma, Mayıs-Ağustos 2022 tarihleri arasında İstanbul ilinde kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılan 104 hemşire ebeveyn ve çocukları ile yürütülmüştür. Veriler 'Tanıtıcı Bilgi Formu' ve 'Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri' kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Çocukların sürekli kaygı puan ortalamaları 36.85±8.96 olarak saptanmıştır. Çocukların %53'ünün kız, %36'sının 9 yaşında olduğu ve %91.3'ünün kronik rahatsızlığının olmadığı belirlenmiştir. Çocukların sürekli kaygı düzeyleri ile tek çocuk olmak (0.036; p