ПРИЧИНЫ ИНТЕРНЕТ-ЗАВИСИМОСТИ У ПОДРОСТКОВ: ОБЗОР ПСИХОЛОГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ - USM ADMIN (Moldova State University, 2018)
CAUZELE DEPENDENŢEI DE INTERNET LA ADOLESCENŢI: ANALIZA CERCETĂRILOR PSIHOLOGICE Astăzi, accesul la Internet este atât de ferm stabilit în viețile noastre, încât majoritatea oamenilor îl acceptă ca parte integrantă a acesteia. În același timp, audiența pe Internet devine mai tânără - copiii, adolescenții și tinerii reprezintă o parte importantă a acesteia, iar din multe pericole în utilizarea Internetului există riscul dependenței de Internet. Com- portamentul dependent începe atunci când există dorința de a scăpa de realitate prin schimbarea stării mentale fie prin luarea anumitor substanțe, fie prin fixarea atenției asupra anumitor activități pentru a evoca și a menține emoții intense. Dependența de Internet apare atunci când satisfacerea nevoilor reale este înlocuită de o nouă nevoie de acces la spațiul cibernetic. Adolescența este vârsta formării intensive a conceptului de sine și a dezvoltării personalității. De rând cu aceasta, adolescentul trebuie să mențină în mod constant stima de sine și autoritatea la un nivel confortabil. Astfel, adolescența este critică pentru apariția schimbărilor comportamentale. În prezentul articol sunt analizate problemele legate de definirea cauzelor dependenței adolescenților de Internet. Sunt analizate cercetările psihologice care permit identificarea ca prin- cipale a următoarelor cauze: accesibilitatea Internetului; nivelul scăzut al competenței digitale; particularitățile de vârstă; trăsăturile de bază de personalitate; particularitățile relațiilor de familie. Cuvinte-cheie: Internet, dependență de Internet, dependență, adolescenți, cauze, particularități.