Zastosowanie propionianu klobetazolu w leczeniu łuszczycy głowy owłosionej - doświadczenia własne - Agnieszka Zawirska; Alina Kubisiak-Michalska; Zygmunt Adamski (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Leczenie łuszczycy głowy owłosionej jest dużym problemem.Preparaty dotychczas stosowane nie zawsze są skuteczne,a także nie satysfakcjonują pacjentów. Cel pracy: Określenie skuteczności i bezpieczeństwa szamponu zawierającegopropionian klobetazolu u pacjentów z łuszczycą głowy owłosionej. Materiał i metodyka: U 29 pacjentów hospitalizowanych na OddzialeChorób Skóry Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu oceniano nasileniełuszczycy w obrębie głowy owłosionej za pomocą określenia stopnianacieku, złuszczania i rumienia, a także zajęcia powierzchni głowyowłosionej poprzez zmiany chorobowe. Lek stosowano przez 4 tygodnie,oceniając powyższe parametry co tydzień. W analizie wynikówuwzględniano zarówno ocenę stanu skóry dokonaną przez lekarza, jaki pacjenta. Wyniki: U wszystkich pacjentów uzyskano poprawę. Po 4 tygodniachstosowania preparatu zaobserwowano zmniejszenie powierzchni zajętejchorobowo z 45 do 5%. Średnia ocena leczenia przez lekarza wynosiła2,9 pkt, a przez pacjenta 2,8 pkt w 3-stopniowej skali. Stwierdzonorównież zmniejszenie objawów subiektywnych w postaci pieczeniaskóry w obrębie głowy owłosionej z 2,5 do 0 w skali 0-3. Nie odnotowanodziałań niepożądanych. Wnioski: Szampon z klobetazolem jest preparatem nie tylko skutecznym,ale również bezpiecznym i dobrze tolerowanym.