STUDY REGARDING LEARNING THE FOOTBALL GAME TECHNICAL PROCEDURES AT PRIMARY STUDENTS - Vasile Septimiu ORMENIȘAN; Dan MONEA; Sergiu POP; Cosmin MOCA; Cristina Ionela ORMENIȘAN; Mihai Alexandru TURCU (Cluj University Press, 2023)
In the methodology of sports games, it is stipulated that the teaching of any technical procedure is based on some models, these models as the result of many biomechanical studies that refer not only to the main procedure, but also to all details specific to different styles. Hypothesis. In the case of some primary school students, are increase of their technical level, can be motived. This has been possible because the methods are carefully selected and suitable for their age. Methods and means. The subjects of this research are students from Elementary School, Gâlgăul Almașului, Sălaj County, the research lasts from 2021-2022. 15 students has been involved: 9 from the third form and 6 from the 4th. At the beginning of the study, their technical abilities have been tested: kicking-precision frequency, the ability of keeping the ball in the air as much as possible, dribbling through obstacles. Data processing used statistical tests like: accepted standard deviation, variability coefficient, the T test. Results. The frequency of kicking precision the 3 rd form - 7.11 - (T.I) executions and 8.44 (T.F) executions, all the 4th form 7.50 T.I executions and 9.66 executions T.F. Conclusions. The results obtained shows that the selected methods lead to the technical improvement of in football game. A key factor represents a well knowing of the students' training level and the methodology. REZUMAT. Metodica jocurilor sportive, precizează că învățarea oricărui procedeu tehnic se realizează pe baza unor modele stabilite de specialiști, în urma unor numeroase și aprofundate studii biomecanice, care se referă, în principal, la mecanismul de bază al procedeului, dar și la detaliile de execuție specifice diferitelor stiluri. Ipoteze. Se poate constata o creștere a nivelului tehnicității elevilor ciclului primar prin utilizarea unui ansamblu de mijloace bine selecționate și adaptate la particularitățile lor de vârstă și pregătire. Metode și mijloace. Activitatea de cercetare s-a desfășurat la Școala Gimnazială Gâlgăul Almașului, județul Sălaj, în anul școlar 2021-2022. Pentru realizarea acesteia au participat la acest studiu 15 elevi: 9 din clasa a III-a si 6 elevi din clasa a IV-a. La începutul studiului s-au efectuat testări inițiale privind probele tehnice (frecvența de lovire-precizie, menținerea mingii în aer, lovirea mingii cu capul, dribbling printer jaloane, șut la poarta). Pentru interpretarea datelor s-au utilizat testele statistice precum: abaterea standard, coeficientul de variabilitate, testul t. Rezultate. Frecvența de lovire-precizie. După aplicarea probei s-au calculat următoarele medii aritmetice: la clasa a III-a 7,11 execuții (T.I.) și 8,44 execuții (T.F.) și la clasa a IV-a 7,50 execuții (T.I.) cu 9,66 execuții (T.F.). Concluzii. Cercetarea evidențiat faptul că sistemele de acționare utilizate au fost bune pentru însușirea și îmbunătățirea tehnicii jocului de fotbal, dar acest lucru s-a efectuat numai după cunoașterea nivelului de pregătire al elevilor, precum și cu condiția respectării metodicii de specialitate. Cuvinte cheie: sport, elevi, abilități tehnice, proceduri, rezultate Received 2023 February 15; Revised 2023 April 21; Accepted 2023 April 24; Available online 2023 May 30; Available print 2023 June 30.