Evaluation of pediatric flatfoot treatment results with new type of implant - Michał Kwiatkowski; Tomasz Guszczyn; Adam Hermanowicz; Karolina Borkowska; Anna Grajewska; Dominika Krasowska; Edyta Rysiak (Kazimierz Wielki University, 2022)
Wstęp i cel: Od wielu lat poszukiwane są optymalne sposoby leczenia stopy płasko-koślawej. Podsumowując najnowsze doniesienia medyczne coraz częściej metodą z wyboru przy zaburzeniach dynamicznych są zabiegi małoinwazyjne polegające na podparciu i stabilizacji przemieszczonej kości skokowej za pomocą implantu wprowadzonego do zatoki stępu. Celem pracy jest ocena wyników leczenia stopy płasko-koślawej w dwóch grupach pacjentów operowanych z użyciem różnych typów implantu. Materiały i metody: Badaniem objętych zostało 120 pacjentów, leczonych z powodu stopy płasko-koślawej. U wszystkich dzieci zastosowano stabilizację kości skokowej przy pomocy tytanowego implantu wprowadzonego do zatoki stępu. Pacjenci zostali podzieleni na 2 grupy badawcze zgodnie z rodzajem zastosowanego implantu. Pacjentów zbadano klinicznie, wykonano retrospektywną analizę dokumentacji medycznej i obrazów radiologicznych przed- i pooperacyjnych. Chód po korekcji wady został poddany analizie w laboratorium chodu. Porównane zostały obciążenia i nacisk poszczególnych składowych stopy operowanej. Wyniki: W badaniu klinicznym zaobserwowano poprawę wyglądu i funkcji stopy w obu grupach. Na obrazach radiologicznych pooperacyjnych u ok 78% pacjentów wynik pomiarowy kątów mieścił się w granicy normy. W obu grupach obciążenia i nacisk poszczególnych składowych stóp operowanych uzyskały znaczącą poprawę, nie wykazano różnic. Wnioski: Korekcja stopy płasko-koślawej u dzieci przy pomocy implantu poprawia kosmetykę stopy, wpływa na zmniejszenie dolegliwości bólowych. Wydłużenie rozcięgna mięśnia brzuchatego u części przypadków jest zabiegiem niezbędnym i znacząco wpływa na poprawę ruchomości stopy oraz efekt końcowy.