K otázkám interpretácie a vedeckého vysvetľovania výsledkov výskumov v pedagogike - P. Ondrejkovič (Czech Pedagogical Society, 2006)
Príspevok sa pokúša systematizovať činnosti spojené s interpretáciou výsledkov výskumov a vedeckým vysvetľovaním a porozumením v sociálnych a humanitných vedách. Upozorňuje na zložitú problematiku vedeckého zákona, dotýka sa vzťahov medzi naším konaním a jeho dôvodom, zdôrazňuje rozdiel medzi poznaním a vedením, poukazuje na podmienky dobrej argumentácie a na nemožnosť oddeliť interpretáciu od exploračnej analýzy, ako i na "sociologický obrat" vo filozofii vedy. Uvádza niekoľko druhov výkladov (vysvetlení), vrátane hypotetického, genetického a teleologického. V závere upozorňuje na tzv. implicitné vedenie, ktoré nemožno explicitne formulovať a niekedy ani vysvetliť, čo považuje za súčasť čerpania sily vedy k novým objavom z vedomia obmedzenosti vlastných spôsobov videnia skutočnosti.