The benefits of vitamin D3 supplementation for menopausal women - literature review - Katarzyna Cyboran; Monika Kuc; Jakub Lis; Damian Machaj; Jakub Polak (Kazimierz Wielki University, 2021)
Witamina D to potoczna nazwa cholekalcyferolu i ergokalcyferolu. Występuje w postaci nieaktywnej, ale w wyniku hydroksylacji w pozycji 1 lub 25 staje się witaminą aktywną. Cholekalcyferol paszy z nieaktywnej formy pod wydanie UV w ciało ciało, natomiast ergosterol jest dostarczany do organizmu z pożywienia roślinnego. Witamina D ma znaczący wpływ na zdrowie kobiet po menopauzie. Poziom estrogenu spada u kobiety w okresie menopauzy. Ma to konsekwencje m.in. ubytki wapnia. To jest powód, dla którego kobiety w tym wieku znajduje się w grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę. Witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia i fosforu. Te minerały pełnią wolę wolę w okresie menopauzy.Kobiety w tej grupie wiekowej przyjmować od 1000 do 1500 mg dziennie. Nie zaleca się nadmiernego spożycia, przekroczenie normy nie przynosi lepszych efektów. Mimo to wykrycie niedoboru witaminy D u kobiet po menopauzie i rozpoczęcie leczenia pozytywnie wpływ na ich stan zdrowia. [1]