Particularitățile artritelor în parazitoze. - Maia Grosu; Liliana Groppa; Ala Pascari-Negrescu (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
O mare varietate de paraziți au fost asociați cu afectări ale aparatului locomotor. Deși în literatura de specialitate sunt descrise multe cazuri clinice totuși nu s-a definit termenul de sindrom articular parazitar, iar patogeneza rămâne necunoscută. Scopul acestei lucrări fiind de a cerceta particularitățile clinice și paraclinice ale afectărilor articulare în infecțiile parazitare. În studiu au fost incluşi 50 de bolnavi cu afectare articulară la care s-au depistat Toxocara, Giardia intestinalis și Toxoplasma gondii. La aceşti pacienţi artrită cu caracter inflamator era la 30%, caracter mecanic la 10% şi caracter mixt la 60%. 50% aveau articulații tumefiate, iar la 16% s-a atestat efuzii lichidiene. Diversitate a fost observată şi la analiza investigaţiilor de laborator. Markerii inflamaţiei acute fiind prezenţi în 60-76% din cazuri, iar eozinofilia în 88%. În cazul artropatiilor de origini neelucidate prezenţa infecțiilor parazitare necesită să fie investigată.