Ćwiczenia z historii wychowania dla studentów kierunków pedagogicznych - Alicja Zagrodzka (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
W Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie uczymy historii wychowania wszystkich studentów pedagogiki i pedagogiki specjalnej. Zajęcia te odbywają się na  pierwszym roku studiów. Program naszego przedmiotu obejmuje dzieje zarówno teorii, jak i praktyki pedagogicznej, na obszarze Europy, w okresie od starożytności po wybuch II wojny światowej. Jest to materiał bardzo szeroki. Wszystkie zawarte w tym artykule refleksje, pomysły i spostrzeżenia są wynikiem dziesięcioletniego doświadczenia dydaktycznego autorki.