Взаємозв'язок між фізичною та технічною підготовленістю юних борців - Борис Григорович Кедровський; Олег Григорович Шалар; Іван Олександрович Іздебський (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
Мета статті - визначення змісту фізичної та технічної підготовки юних борців; виявлення та обґрунтування взаємозв'язку між їхньою фізичною й технічною підготовленістю. У дослідженні брало участь 20 борців-новачків 11-14 років. Усіх спортсменів поділено на дві групи. До першої увійшли борці 13-14 років, які навчаються в ДЮСШ № 3, а до другої - 11-12 років, учні ДЮСШ «Спартак» м. Херсона. Показано рівні фізичної та технічної підготовленості юних борців. Із тесту «переворотом з упору головою в килим й у зворотному напрямку» в першій групі високого рівня досягли всі борці, а в другій - 80 %. За показниками гнучкості 80 % юних борців першої групы мали високий рівень, а в другій групі ‒ відповідно, 70 %. Під час змагань кількість борців із високим рівнем техніко-тактичної підготовленості зріс на 10 % у першій групі, тоді як у другій - навпаки, зменшився на 40 %. Установлено досить високий коефіцієнт кореляції в другій групі між гнучкістю й показником швидкісно-силового характеру (забігання навколо голови) та гнучкістю й показником спеціальної спритності борця (перекиди з упору головою в килим), який дорівнює (r = 0,7) в обох випадках. Отже, у сфері підготовки юних борців має втілюватися методика оптимального співвідношення фізичних і технічних вправ на підготовчому етапі спортивного тренування