Сучасний підхід до діагностики та лікування судом у новонароджених та дітей раннього віку - V.Yu. Martyniuk; T.K. Znamenska; V.B. Shveikina; V.A. Galagan; Y.B. Bikshaeva; Kh.I. Shveikina (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Стаття присвячена актуальній проблемі неонатології та дитячої неврології - питанням діагностики та лікування судом у новонароджених та дітей раннього віку. Наведено алгоритм діагностики і лікування епілептичних нападів у дітей. Зазначено, що терапевтичний ефект більшості протиепілептичних препаратів складається з модуляції потенціал-залежних і ліганд-залежних каналів мембран нейронів кори головного мозку, підсилення гальмівної синаптичної передачі або гальмування активуючої синаптичної передачі. Висвітлено питання фармакокінетики й фармакодинаміки протиепілептичних препаратів з урахуванням вікових особливостей дитячого організму, зокрема, новонароджених та дітей раннього віку. Визначено проблеми медикаментозної взаємодії. Розглянуто властивості окремих протиепілептичних препаратів, застосовуваних у новонароджених та дітей раннього віку. Підкреслено «полярні» відмінності в роботі фенобарбіталу, які залежать від стадії епілептогенезу, а саме, пригнічення епілептиформної активності на ранній стадії епілептогенезу та її підсилення у сформованому епілептичному вогнищі (епілептичній системі). Наведено дані літератури щодо диференційованого лікування окремих епілептичних синдромів. Розглянуто питання щодо перспективи лікування генетично детермінованих захворювань, які супроводжуються судомами, пов'язаними з порушенням метаболізму. Наголошено на сучасних високотехнологічних методах лікування цих захворювань. Показано роль дієтотерапії, кофакторної терапії в лікуванні спадкових захворювань обміну речовин, зокрема, кетогенної дієти як методу альтернативного лікування при фармакорезистентних епілепсіях у дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.