AFECȚIUNEA CARDIACĂ LA PACIENȚII COVID-19 ÎN FAZA POSTACUTĂ - SORICI Galina; POPOVICI Ion; GOROHOVA Marina; CIOBANU Lucia; POPOVICI Mihail (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Scopul: evidențierea sechelelor cardiovasculare Cov id-19, în special a disfuncției subclinice de ventricul stâng. Materiale și metode: studiul a inclus 74 pacienți convalescenți Covid-19, fără patologie cardiovasculară în antece- dente, cu vârsta medie 42.01 ani ±1.4 ani. Pacienții au fost evaluați prin ecocardiografie speckle tracking.Rezultate: Rezultatele studiului nostru au determinat că 41 (55.4%) pacienți convalescenți Covid-19 prezintă disfunc- ție sistolică subclinică de ventricul stâng, GLS mediu în grup fiind 15.8±0.39, pe când în lotul de control nici o persoană nu are GLS < 16% (p<0.001). Alte manifestări au fost: disfuncție diastolică - 23 (31.1%), disfuncție de ventricul drept- 22 (30.1%), efuzie pericardică -19 (25.7%), simptome- 67 (90%).Concluzii: Disfuncția subclinică cardiacă este o complicație frecvent întâlnită la pacienți convalescenți Covid-19, iar determinarea GLS prin ecocardiografia speckle tracking rămâne un instrument practic și costeficient pentru a depista această injurie; Persistența simptomelor, încadrate în longCovid, nu se corelează cu rezultatele investigațiilor imagistic