COMPARATIVE ANALYSIS OF ANGLES IN THE SPINSHOT THROWS TOWARDS THE GOAL IN BEACH HANDBALL - Paul Ovidiu RADU; Maria Daniela MACRA-OȘORHEAN (Cluj University Press, 2024)
Beach handball game is a dynamic sport with high intensity, conducted on a sand court. The inclusion of this sports branch in the Youth Olympic Games program in 2018 held in Buenos Aires, Argentina, elevated the profile of this international sports branch and underscores an increased need for a multitude of performance factors in this sport. The research aim. The research aim was to conduct a comparative analysis of the spinshot technique between an advanced player and a beginner, aiming to gather useful information regarding a technical profile for spinning shots in beach handball and to guide training for enhanced efficiency in this throwing technique. Objectives. Objectives encompassed the analysis of video recordings of two players concerning the angles between body segments and between the body and the ground at various moments during the execution of the technique. Methods and means. For the analysis of throws, video recordings of the executions were performed on two subjects, both beach handball players - one being an advanced player, and the other a beginner. To measure the parameters to be analyzed, including angular characteristics of body segments at key moments during the execution of the spinning shot technique, and the execution times of the two players, Kinovea software v 0.9.5 was utilized. Additionally, trajectory analysis and execution time were examined. Results. In the video analysis of the movement, the force generated by the players is not visible, but it aids in understanding the action and the effects of internal forces (muscle action) and external forces (gravity and friction) on the moving players. The discrepancy between the advanced and beginner players in achieving a half (180⁰) spin in the technical procedure of the spinsshot lies in the flight phase. Execution times are close between the two players, but video analysis revealed differences in the quality of their executions regarding the correct implementation of the spinning shot. Conclusions. The analysis results highlight significant differences in joint amplitude between the two players during spinning shot executions, potentially caused by insufficient muscle group strength, reduced joint mobility, or incorrect mastery of the throwing technique. Analiză comparativă privind unghiurile realizate în aruncarea la poartă din piruetă din jocul de beach handball. Jocul de beach handball este un sport dinamic, cu o intensitate mare, ce se desfășoară pe un teren de nisip. Includerea acestei ramuri sportive în programul Jocurilor Olimpice pentru Tineret în 2018 desfășurate în orașul Buenos Aires din Argentina, a ridicat profilul acestei ramuri sportive internaționale și plasează o necesitate crescută a multitudinii de factori de obținere a performanțelor în acest sport. Scopul cercetării. Scopul acestei cercetări a fost să realizăm o analiză comparativă asupra tehnicii de aruncare la poartă din piruetă a unei jucătoare avansate și a unei jucătoare începătoare, dar și pentru dirijarea antrenamentelor în vederea creșterii eficienței acestui procedeu de aruncare. Obiective. Analiza înregistrărilor video a execuțiilor a două sportive din punctul de vedere al unghiurilor dintre segmente ale corpului, dar și dintre corp și sol, în diferite momente ale execuției procedeului, și analiza traiectoriei și a timpului de execuție. Metode și mijloace. Pentru analiza aruncărilor au fost efectuate înregistrări video ale execuțiilor a doi subiecți, jucătoare de beach handball - una fiind jucătoare avansată, cealaltă jucătoare începătoare. În vederea măsurării parametrilor ce urmează a fi analizați, a caracteristicilor unghiulare ale segmentelor corpului în momentele cheie ale execuției procedeului tehnic de aruncare la poartă din piruetă și a timpilor de execuție la celor două sportive s-a utilizat software-ul Kinovea v 0.9.5. Rezultate. În analiza video a mișcării nu se poate vedea forța produsă de către sportive, însă ne ajută să înțelegem acțiunea și efectele forțelor interne (acțiunea mușchilor) și externe (gravitatea și fricțiunea) asupra sportivelor aflate în mișcare. Diferența dintre jucătoarea avansată și jucătoarea începătoare la realizarea pe jumătate (180⁰) a procedeului tehnic de aruncare la poartă din piruetă o face faza de zbor. Timpii de execuție sunt apropiați între cele două jucătoare, însă prin analiza video am reușit să observăm și calitatea execuțiilor a acestora în ceea ce privește realizarea corectă a aruncării la poartă din piruetă. Concluzii. Rezultatele analizei evidențiază diferențe mari de amplitudine articulară între cele două jucătoare în timpul execuțiilor de aruncare la poartă din piruetă, care pot fi cauzate de forța insuficientă a grupelor musculare implicate, mobilitatea articulară redusă sau însușirea incorectă a tehnicii de aruncare. Cuvinte-cheie: beach handball, aruncarea la poartă din piruetă, unghiurile de mișcare, kinovea Received 2024 March 14; Revised 2024 April 20; Accepted 2024 April 21; Available online 2024 May 10; Available print 2024 June 30.