Zarządzanie różnorodnością zespołów pracowniczych - nowy, wyodrębniający się segment pedagogiki pracy - Urszula Jeruszka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie kierunków zmian w rozumieniu pojęcia pracy człowieka i, na tym tle, istoty i korzyści wynikających z nieuchronnego zróżnicowania zespołów pracowniczych oraz wykazanie, że problematyka zarządzania zasobami ludzkimi, w tym zarządzania różnorodnością, stanowi nowy, wyodrębniający się segment pedagogiki pracy, wpisując się w mnogość problemów tej dyscypliny pedagogicznej.