КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ВИМІР ПРОФЕСІЙНОГО СТАНДАРТУ ВЧИТЕЛЯ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Л. Гриневич (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2022)
У зв'язку з реформою «Нова українська школа», яка базується на впровадженні нового переліку компетентностей учня, змінюються і вимоги до професії вчителя, які систематизує новий про- фесійний стандарт. Метою статті є обґрунтування доцільності компетентнісного виміру професійного стандарту вчителя, його структури, можливостей застосування. У статті досліджено типологію професійних стандартів вчителя, обґрунтовано структуру українського професійного стандарту на основі чинної нормативно-правової бази, підходи до його кодифіка- ції, узагальнено перелік компетентностей вчителя в умовах реформування загальної середньої освіти, Визначено різні напрями застосування стандарту, зокрема, для розробки освітніх про- грам підготовки педагогів, курсів підвищення кваліфікації вчителів, самооцінки вчителя, плану- вання його професійного розвитку, оцінювання його діяльності через сертифікацію та атеста- цію.