PARADOXURILE CONCEPŢIEI POLITICE ÎN OPERA LUI JEAN-JACQUES ROUSSEAU - USM ADMIN (Moldova State University, 2015)
Ideile lui Rousseau au avut un impact major asupra societăţii la sfârşitul sec. al XVIII-lea şi pe parcursul întregii pe- rioade a sec. al XIX-lea. Aceste idei au imprimat un suflu modern cugetului său, fiind considerat şi un ideologist politic, o voce puternică a Revoluţiei Franceze şi un pioner al curentului romantic. În legătură cu domeniul nostru de studiu, paradoxurile concepţiei politice ale lui Rousseau se referă la contradicţia dintre aspiraţiile modernităţii şi criticile violente ale progresului social. El pune accentul pe contradicţia dintre încrede- rea deplină în ,,contractul social", ca pattern cultural şi lipsa de încredere în ,,educaţia socială". Unicul mod de a depăşi aceste contradicţii este abordarea noului model al filosofiei educaţiei bazat pe reforme radi- cale pentru a facilita autodezvoltarea individului. Cuvinte-cheie: paradoxurile concepţiei politice rousseauene, contract social, educaţie socială, pattern, filosofia educaţiei, autodezvoltarea individului.