ANALIZA GEOGRAFICĂ ȘI EVALUAREA SECVENȚIERII GENOMULUI M. TUBERCULOSIS LA NIVEL NAȚIONAL - Elena TUDOR; Nadejda ȚURCAN; Nelly CIOBANU (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Tuberculoza, una dintre infecțiile antice care afectează in deosebi oamenii, principalul organ țintă al acestei boli fiind plămânul, este cauzata de M. tuberculosis și rămâne una dintre cele mai importante probleme de sănătate publica, in special in tarile in curs de dezvoltare. Apariția tuberculozei cu rezistență multiplă și cu rezistență extinsă la medicamente este considerata o amenințare serioasa pentru controlul tuberculozei la nivel mondial. Povara tuberculozei rezistente la medicamente rămâne în crește în țările endemice pentru această infecție. Factorii de risc care influențează această situație și care sunt elucidați mai frecvent în literatura de specialitate sunt utilizarea abuzivă a medicamentelor, eșecul regimului terapeutic, recidiva tuberculozei, dificultatea de a obține testarea sensibilității la medicamente in timp rapid. În Moldova, dar și în alte regiuni din Europa de Est, rezistența la medicamentele reprezintă un obstacol serios în controlul eficient al acestei boli. Există dovezi că transmiterea tulpinilor rezistente, spre deosebire de dobândirea de mutații de rezistență prin tratamentul inadecvat al tuberculozei sensibile la medicamente, este principalul motor al nivelului înalt al tuberculozei cu rezistență multiplă și cu rezistență extinsă la medicamente în aceste țări.