طراحی نظامنامۀ اخلاقی اعضای هیئت علمی تربیت بدنی و علوم ورزشی ایران - حسین پورسلطانی زرندی; رضا شجیع; حسین زارعیان (Sport Sciences Research Institute, 2013)
هدف پژوهش حاضر‌ طراحی و تدوین نظامنامۀ اخلاقی اعضای هیئت علمی گروه‌ها و دانشکده‌های تربیت بدنی و علوم ورزشی ایران است. دفت (1998) اخلاق را اصول و ارزش‌هایی می‌داند که بر رفتار فردی یا جمعی حاکمیت دارد. بیشتر سازمان‌های آموزشی،‌ پژوهشی و بهویژه دانشگاه‌های دنیا،‌ نظامنامۀ اخلاقی را بهعنوان راهی برای پیشبرد اهداف سازمان و ارتقای سطح فرهنگ سازمان خود پیشنهاد و اجرا کرده‌اند. پژوهش حاضر هم با همین رویکرد انجام شده است. جامعۀ آماری تحقیق را اعضای هیئت علمی گروه‌ها و دانشکده‌های تربیت بدنی ایران به تعداد 220 نفر تشکیل میدادند. نمونۀ آماری بر اساس جدول مورگان 136 نفر تعیین شد که از مجموع پرسشنامه‌های توزیعشده، 119 پرسشنامه برای تحلیل آماری مناسب تشخیص داده شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامۀ محقق ساختۀ 41 سؤالی بود که دارای مقیاس پنج ارزشی لیکرتی بود. به منظور توصیف آماری داده‌ها از شاخص‌های توصیفی همچون میانگین و انحراف استاندارد استفاده شد. برای تعیین عامل‌ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی،‌ برای تأیید مدل ارتباط سؤالات با عامل‌ها و عامل‌ها با مفهوم نظامنامۀ اخلاقی از تحلیل عاملی تأییدی، برای بررسی وضعیت سؤالات، عامل‌ها و مفهوم نظامنامۀ اخلاقی از آزمون t تک نمونه‌ای و همچنین برای اولویتبندی سؤالات و عامل‌ها از آزمون فریدمن استفاده شد. در تحلیل عاملی اکتشافی تعداد آزمون کیسر-مییر و اوکلین (بهمنظور کفایت حجم نمونه) برابر با 918/0 بهدست آمد. همچنین فرض همبستگی بین سؤالات از طریق آزمون کرویت بارتلت (01/0≥P،‌ 172/3369=2x) تأیید شد. در نهایت، 28 سؤال از سؤالات طراحیشده از طریق مؤلفه‌های اصلی همراه با چرخش واریماکس تأیید شد. همچنین سؤالات در شش عامل فعالیت‌های گروهی،‌ صداقت گفتاری و رفتاری،‌ وظیفهشناسی،‌ رفتار حرفه‌ای،‌ تعهد علمی-پژوهشی و مسئولیت مالی مشخص شدند که توان پیشگویی سؤالات براساس مجموع واریانس‌ها‌ برابر با 13/74 درصد است. پایایی عامل‌های پرسشنامه به ترتیب 88/0،‌ 74/0،‌ 87/0،‌ 87/0،‌ 82/0 و 87/0 بهصورت عالی بهدست آمد. در تحلیل ارتباطی سؤالات با عامل‌ها،‌ تمامی سؤالات در سطح معنیداری بیشتر از (96/1=T value) با عامل خود ارتباط داشتند. در خصوص آزمون خوبی (نیکویی) برازش،‌ نسبت2x به df برابر 51/1 و ریشۀ میانگین مجذور خطای تقریبی RMSEA برابر با 066/0 (برازش خوب مدل) بهدست آمد. همچنین تمامی عامل‌ها با مفهوم نظامنامۀ اخلاقی ارتباط مثبت و معنیداری در سطح بالاتر از (96/1=T value) داشتند.