TIPUL ORGANIZAȚIONAL-INDIVIDUAL DE PERSONALITATE - Elena SUMAN; Angela POTÂNG (Moldova State University, 2021)
Scopul acestui studiu este de a sublinia importanța tipului organizațional de personalitate, precum și tipul individual de personalitate care influențează direct atât performanța organizațională, cât și cea individuală, prin prisma teoriei lui Carl Jung. În al doilea rând, vom ilustra valoarea explicativă atât pentru succesul obiectiv-organizațional, cât și pentru succesul subiectiv-individual raportat la preferințele angajatului la locul de muncă. Pentru succesul obiectiv-organizațional niciun tip organizațional de personalitate nu poate fi considerat ideal, dar o caracterizare comprehensivă a diferitor tipuri de personalitate organizațională asigură o eficiență importantă pentru organizațiile care supraviețuiesc într-un mediu acerb concurențial. Pentru succesul subiectiv-individual, tipurile de personalitate par să aibă, alături de alte trăsături, și valoare explicativă. Studiul se încheie cu o scurtă discuție asupra implicațiilor managerilor în utilizarea instrumentarului psihologic în organizație și a posibilelor căi de cercetare ulterioare.   ORGANISATIONAL AND INDIVIDUAL PERSONALITY TYPE The purpose of this study is to emphasize the importance of the organisational type of personality as well as the individual type of personality that directly influences both organisational and individual performance from the perspective of Carl Jung's theory. Secondly, we will illustrate the explanatory value both for the objective-organisational success and for the subjective-individual success related to the employee's preferences at work. For objective-organisational success, no organisational type of personality can be considered ideal, but a comprehensive characterisation of different types of organisational personality ensures an important efficiency for organisations that survive in a fierce competitive environment. For subjective-individual success, personality types seem to have explanatory value along with other traits. This study concludes with a brief discussion of the implications of managers in the use of psychological tools in the organisation and possible further research avenues.