Tulburările psihologice ale adolescenților cu intoxicații acute voluntare - Viorela Nițescu; Dora Boghițoiu; Coriolan Ulmeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Obiective. Studiul de față și-a propus două obiective principale: evaluarea caracteristicilor psihologice ale adolescenților cu intoxicații acute voluntare internați într-un departament de toxicologie pediatrică și estimarea rolului evaluării psihologice în managementul acestor pacienti. Material şi metodă. Studiul cuprinde analiza retrospectivă a tuturor pacienților cu intoxicație acută voluntară internați în clinica noastră în perioada 1 octombrie 2017-30 septembrie 2018. Au fost luate în considerare următoarele criterii: vârstă, sex, numărul de spitalizări cu acest diagnostic și evaluarea psihologică efectuată în timpul spitalizării. Rezultate. În perioada menționată, în Secția de Toxicologie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti au fost internați 181 de pacienți cu diagnosticul de intoxicație acută voluntară, având vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani. A existat un procent similar de fete în comparație cu băieții (58,1% față de 41,9%), iar majoritatea pacienților (n = 137, 75,7%) erau din mediul urban. Din numărul total al pacienților, 22 (12,1%) au avut două sau mai multe spitalizări cu diagnosticul de intoxicaţie acută voluntară. În 13 cazuri (7,2%), pacienții erau cunoscuți cu tulburări psihice anterioare: 8 pacienți cu depresie, 2 cu tulburare de conduită și 3 cu tulburări asociate consumului cronic de substanțe de abuz. Analizând rezultatele evaluarii psihologice la acești pacienți, am constatat că principala tulburare psihologică a fost reacția emoțională, fiind identificată la 98 de pacienți (54,1%). Tentativa de suicid a fost identificată la numai 31 de pacienți (17,1%), dintre care numai 10 au primit recomandarea de transfer intr-o clinică de psihiatrie. Concluzii. Evaluarea psihologică a pacienților cu intoxicație acută voluntară este esențială în timpul spitalizării în secția de toxicologie pentru identificarea problemelor psihice reale. Reacția emoțională este principala tulburare psihologică la pacienții cu intoxicații acute voluntare.Tentativa reală de suicid este o tulburare gravă, fiind întâlnită doar la un număr destul de mic de pacienți, în studiul nostru fiind diagnosticată doar la 17% din totalul intoxicațiilor acute voluntare.