TRATAMENTUL INTERVENȚIONAL LA PACIENȚII VÂRSTNICI CU STENOZĂ SEVERĂ A VALVEI AORTICE ȘI BOALĂ CORONARIANĂ ISCHEMICĂ - Marcel ABRAȘ; Ecaterina PASAT; Artiom SUREV; Inesa GUȚAN; Vitalie MOSCALU; Cătălina CIORICI (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Introducere. Stenoza aortică (SA) este o patologie cardiacă valvulară frecvent întâlnită în populația vârsnică și frecvent asociată cu boala arterială coronariană (BAC). Impactul severității BAC și a procedurii de angioplastie coronariană percutană (PCI) asupra rezultatelor post-TAVI este dezbătut frecvent. Scopul. Compararea rezultatelor clinice și hemodinamice, precum și rata eventimentelor cardiovasculare și cerebrovasculare majore (MACE) la pacienții supuși TAVI cu PCI (pacienți cu SA și BAC) versus TAVI izolat (pacienți cu SA). Materiale și metode. Echipa noastră a efectuat un studiu prospectiv care a inclus 41 de pacienți cu vârsta mai mare de 70 de ani care au fost diagnosticați cu stenoză severă de valvă aortică. După efectuarea coronaroangiografiei, pacienții au fost împărțiți în două loturi: 32 pacienți fără leziuni coronariene semnificative și 9 pacienți cu leziuni multivasculare, cu un Syntax Score <22 și care ulterior au fost supuși angioplastiei coronariene (PCI). Rezultate. Procedura de TAVI a fost efectuată cu o rată de succes 100%. După procedură la toți pacienții a crescut neconsiderabil fracția de ejecție, iar gradientul mediu de presiune a scăzut impunător, valoare medie fiind de 12,59 ± 5,62 mmHg în lotul I vs 14,78 ± 8,73 mmHg în lotul II, p< 0,001. Viteza maximă a jetului prin valva aortică este 2.36 ±0.50 m/s vs 2.53± 0,83m/s, p< 0,001. Concluzii. Urmărirea la un an postprocedural a arătat că ambele grupuri de pacienți au prezentat o rată similară a MACE, cu o îmbunătățire semnificativă a parametrilor clinico-hemodinamici conform datelor ecocardiografiei transtoracice.