Методика тренування скороходів у низькогір'ї в змагальний період - Володимир Трохимович Яловик; Володимир Володимирович Олещук (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Досягнення високих результатів у спортивний ходьбі залежить від правильної методики тренувального процесу, а в умовах низькогір'я це має свої особливості. Найбільш важливим фактором є оптимальні співвідношення обсягу та інтенсивності тренувальних навантажень, правильне планування засобів і методів тренування, структури тренувального заняття. Характеризуючи обсяг та інтенсивність тренувальних навантажень в умовах низькогір'я, слід зупинятися на проблемі щодо використання певних методів і засобів тренування скороходів. Завдання дослідження - визначити обсяг, інтенсивність та оптимальні тренуваль-ні навантаження в тижневому мікроциклі для скороходів в умовах низькогір'я. У статті висвітлено методику побудови тренувального процесу жінок, які займаються спортивною ходьбою. Тренувальний процес в умовах низькогір'я складався з трьох етапів: перший - адаптаційний, який становив п'ять днів; другий - формувальний, шість днів; третій - ударний, сім днів. На кожному етапі змінювались обсяг, інтенсивність навантажень, засоби й методи тренування. Щоденні тренувальні навантаження виконувалися з певною інтен-сивністю, у визначених зонах потужності та відсотковому співвідношенні від ЧСС. При побудові тренувальних навантажень ураховувалися показники реакції серцево-судинної системи спортсменів на різних етапах перебування в умовах низькогір'я.