K vývoji akademické přípravy učitelů v českých zemích - Karel Rýdl; Miroslav Novotný (Czech Pedagogical Society, 2023)
Text příspěvku vychází ze znalosti archivních pramenů tištěné povahy (oficiální dokumenty, dobový periodický tisk, odborné publikace v dobových časopisech a vzpomínkových monografiích) a analýzy sekundární vědecké a odborné literatury. Cílem příspěvku je poskytnout zevrubný vhled do dosavadního vývoje akademizace přípravy učitelů v českých zemích z důvodů porozumění kořenům současných politicky motivovaných snah po omezujících úpravách této přípravy na vysokých školách ČR. Text příspěvku přiblíží proměny přípravy učitelů pro výkon dané profese a její postupné zkvalitňování směrem k vysokoškolské přípravě v časovém rozpětí od tereziánských reforem až do současnosti. Hlavní zájem autoři soustředí zejména na analýzu prvotních představ z konce 19. století (J. Keprta, T. G. Masaryk, F. Drtina), dále na smysl, strukturu, obsah a cíle institucionalizace v podobě extenzí, dvouleté akademie a Školy vysokých studií pedagogických v meziválečném období, pak na význam poválečného vzniku pedagogických fakult a jejich demontáží a opětovných instalací v průběhu 50. let minulého století a pokusy o zvyšování vědecké kvality přípravy učitelů koncem 60 let. V další fázi se autoři zaměří na význam dílčích změn v akademické přípravě učitelů na bázi ideologické provázanosti s tehdejším politickým režimem v ČR. V poslední části bude věnována pozornost reformním snahám po "zefektivnění" akademické přípravy učitelů, vzniku různých alternativních návrhů a pokusů o jejich uskutečnění, včetně pokusů o demontáže akademické přípravy učitelů z důvodů ekonomických a ideologických v souvislosti s komparacemi situace v zahraničí.