Competenţele de cetăţenie digitală ale viitorilor profesionişti în educaţie. Abordări în contextul măsurilor de distanţare socială generate de răspândirea Covid-19 - Mirela ALEXANDRU; Iulia Nyia CUI; Carmen DOBRI; Cristian-Vasile GHIŢĂ; Mihaela-Elena IONICĂ; Alina Andreea MUŞESCU; Veronica Lulu Viorica SEREA; Leyla SAFTA-ZECHERIA (National Centre for Policy and Evaluation in Education, 2020)
Măsurile de distanţare socială impuse de pandemia COVID-19 au condus aproape peste noapte la digitalizarea activităţilor educaţionale din România şi din lume, iar această transformare a făcut mult mai vizibilă nevoia de dezvoltare a unor comportamente responsabile şi adecvate în mediul online şi ne-a făcut să ne punem întrebarea: "Ce competenţe de cetăţenie digitală au viitorii profesionişti în educaţie?". Pentru a răspunde la această întrebare am administrat un chestionar online structurat, cu răspunsuri închise, care a vizat identificarea competenţelor de cetăţenie digital distribuite pe trei dimensiuni (respect, educaţie şi protecţie), ale studenţilor din programele de licenţă în ştiinţele educaţiei din România. Studiul a arătat că respondenţii au competenţe (în termen de cunoştinţe şi atitudini) de cetăţenie digitală bine dezvoltate, dar că este nevoie de un accent mai pronunţat pe dezvoltarea abilităţilor de a acţiona pentru a transforma aceste cunoştinţe şi atitudini în practică. De asemenea, măsurile de distanţare socială şi digitalizarea, asociate procesului educaţional, apar atât ca factori de stres, cât şi ca o oportunitate de dezvoltare a competenţelor de cetăţenie digitală prin învăţare experienţială.