Від реформування освіти до реструктуризації школи: досвід країн Західної Європи - Олена Ковальчук (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2013)
У статті розглянуто основні стратегії освітніх реформ, спрямовані на підвищення ефективності школи. Автор аналізує досвід країн Західної Європи у здійсненні реструктуризації школи як провідного напрямку впровадження реформаторських стратегій держави. Надано пропозиції щодо  застосування цього досвіду для модернізації шкільної освіти в Україні. В статье рассматриваются основные стратегии образовательных реформ, направленных на повышение эффективности школы. Автор анализирует опыт стран Западной Европы в осуществлении реструктуризации школы, как ведущего направления внедрения реформационных стратегий государства, с целью выработки предложений для модернизации школьного образования в Украине. The article reviews the main strategies of educational reforms aimed at improving the efficiency of school. The author examines the experience of Western European countries in implementing schools restructuring, as the lead in implementing State Reformation policies. Some proposals are offered for modernization of school educational policy in Ukraine.