ОСВІТНІ ВИКЛИКИ ТА ІННОВАЦІЇ У ВИЩІЙ ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ УКРАЇНИ: ВІД ДЕСТРУКТИВНИХ НАСЛІДКІВ ВІЙНИ ДО ЕФЕКТИВНОГО ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Кирил Котун; Ольга Баніт; Ігор Радомський (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2023)
Війна принесла істотні зміни в освітній процес, вимагаючи швидкої адаптації та розробки нових підходів до навчання. У статті основна увага приділяється виявленню ключових деструктивних наслідків війни для вищої педагогічної освіти на основі аналізу сучасного стану змішаного навчання в закладах вищої педагогічної освіти України, в умовах війни. Детально окреслено ключові деструктивні наслідки війни для вищої педагогічної освіти на трьох рівнях: на загальнодержавному, на рівні закладів вищої освіти, на рівні учасників освітнього процесу, із врахуванням трьох компонентів (психологічного, методичного, технологічного). Автори обґрунтовують різні шляхи максимізації ефективності психологічних, методичних і технологічних ресурсів, що відіграють ключову роль у забезпеченні якості змішаного навчання в умовах війни. Ці шляхи будуть цінними особливо для розробки різних стратегій та інструментів для підтримки викладачів у реалізації ефективних змішаних моделей навчання, а також адаптації навчальних матеріалів та методик до умов обмеженого доступу до ресурсів та зміненого освітнього середовища. Важливого значення набуває розробка та апробування технології максимізації ресурсів змішаного навчання для забезпечення теоретичної і практичної підготовки викладача-супервізора закладу вищої педагогічної освіти з урахуванням теоретичного обґрунтування шляхів максимізації ефективності психологічних, методичних і технологічних ресурсів змішаного навчання у воєнний час та повоєнного відновлення України. В цілому, автори статті пропонують комплексний погляд на проблематику змішаного навчання в умовах війни, висвітлюючи ключові виклики та пропонуючи ефективні рішення для їх подолання, що має важливе значення для розвитку освітньої сфери в сучасних умовах.