Gluten and gluten-dependent diseases - Aleksandra Strońska; Waldemar Wojciech Pluta; Alicja Lalko; Anna Lubkowska (Kazimierz Wielki University, 2021)
Gluten to mieszanina wielu pojedynczych, powiązanych białek, które tworzą materiał magazynowy w pszenicy. Są to głównie gliadyny monomeryczne i gluteniny polimeryczne tworzące ze sobą kompleksy, stabilizowane mostkami dwusiarczkowymi, dlatego też tworząca je cysteina odgrywa bardzo ważną rolę w budowie i funkcjonalności glutenu. W artykule porównano cechy wybranych zbóż, takie jak zawartość poszczególnych składników pokarmowych, wymagania glebowo-klimatyczne oraz właściwości stosowane w produkcji żywności. Obecność glutenu w żywności jest problemem z punktu widzenia jej wpływu na organizm człowieka. Oczekuje się, że skupienie badań na modyfikacji genomu pszenicy doprowadzi do otrzymania odmiany pszenicy o nietoksycznych właściwościach dla osób cierpiących na celiakię i różne formy nietolerancji białka glutenu. Specyficzne sekwencje znalezione w białkach pszenicy wiążą się z przeciwciałami IgE, powodując różnorodne objawy chorobowe. W artykule omówiono kryteria diagnostyczne celiakii i alergii na pszenicę oraz wpływ odstawienia glutenu na kliniczne objawy celiakii.