Hemşirelik Öğrencilerinde İntihara Yönelik Damgalamanın Belirlenmesi - Münevver Boğahan; Serpil Türkleş; Gülhan Örekeci Temel (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2021)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinde intihara yönelik damgalamanın belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan araştırmanın örneklemini Ekim-Aralık 2018 tarihleri arasında bir devletüniversitesinde öğrenim gören 534 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur.Bulgular: Öğrencilerin damgalama, izolasyon/depresyon, yüceleştirme/normalleştirme alt boyut puanortalamaları sırasıyla 2,54±0,65, 3,76±0,66, 2,44±0,70'dır. Erkek öğrencilerin damgalama veyüceleştirme/normalleştirme puan ortalamalarının kız öğrencilere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğubelirlenmiştir. Kız öğrencilerin ise izolasyon/depresyon puan ortalamalarının erkek öğrencilere göre anlamlıolarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin yaşı ile damgalama alt boyut puan ortalamaları arasındanegatif yönlü, çok zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Birinci sınıfa devam edenöğrencilerin damgalama puan ortalamaları anlamlı olarak en yüksek bulunmuştur. İntihar girişiminde bulunanve psikiyatrik tedavi alan öğrencilerin damgalama puan ortalamaları anlamlı olarak düşük veyüceleştirme/normalleştirme puan ortalamalarının yüksek olduğu saptanmıştır.Sonuç: Öğrencilerin yaşı ve sınıf düzeyi arttıkça intihara yönelik damgalayıcı tutumlarının azaldığı ve erkeköğrencilerin intihara yönelik daha damgalayıcı bir tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Bu sonuçlardoğrultusunda, hemşirelik eğitiminin ilk yılında ders konularında intihar riski olan bireye yaklaşım konusunayer verilmesi ve erkek öğrencilerde intihara yönelik damgalayıcı tutumun nedenlerinin araştırılmasıönerilmektedir.