بررسی ارتباط مزاج گرم و سرد با علائم سندرم پیش از قاعدگی - زهرا محبی دهنوی; فرزانه جعفرنژاد; مرتضی مجاهدی; محمدتقی شاکری; محمدعلی سردار (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: یکی از مسائل روان تنی که با عملکرد تولید مثل در ارتباط است و با اختلالات خلقی و عاطفی ارتباط دارد، سندرم پیش از قاعدگی است. بر اساس نظریات طب سنتی، مزاج فرد می تواند تعیین کننده خصوصیات جسمانی، روانی و عاطفی او باشد. نگرش ها و حالت های روانی افراد بر اساس نظریات طب سنتی به مزاج فرد وابسته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط مزاج گرم و سرد با علائم سندرم پیش از قاعدگی انجام شد. روش کار: این مطالعه همبستگی دو گروهه (مزاج گرم و مزاج سرد) در سال 1393 بر روی 65 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مدت 2 ماه انجام شد. روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان بود. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسش نامه های انتخاب واحدهای پژوهش، مشخصات مامایی و فردی و پرسش نامه های استاندارد تعیین نوع مزاج، تعیین موقت سندرم پیش از قاعدگی، افسردگی بک و ثبت روزانه علائم سندرم پیش از قاعدگی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS(نسخه 22)و آزمون های کای دو، من ویتنی و تی تست انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج نشان داد در بین افراد دارای مزاج گرم و سرد از بین علائم جسمی، نفخ (001/0=p)، سرگیجه (0001/0=p)، گرگرفتگی (001/0=p)، تهوع- اسهال- یبوست (04/0=p) و افزایش اشتها (03/0=p)تفاوت معناداری وجود دارد. از بین علائم روانی سندرم پیش از قاعدگی در بین افراد دارای مزاج گرم و سرد، فراموشی (001/0=p)، تحریک پذیری (04/0=p)، بیش از حد حساس شدن (01/0=p)و تمایل به تنهایی (03/0=p) دارای تفاوت معنی داری بود. نتیجه گیری: در افراد دارای مزاج سرد مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی، علائم این سندرم بیشتر به صورت نفخ، تهوع- اسهال- یبوست، افزایش اشتها، فراموشی، تحریک پذیری، تمایل به تنهایی و در افراد دارای مزاج گرم، سرگیجه و گرگرفتگی و بیش از حد حساس شدن است.