Opredeluvawe selen vo pomosni lekoviti sredstva so primena na AAS - Rumenka Petkovska; Biljana Manevska; Lidija Petrusevska-Tozi; Aneta Dimitrovska (University Ss Cyril and Methodius in Skopje, Faculty of Pharmacy and Macedonian Pharmaceutical Association, 2003)
Opredeluvanjeto selen vo pomosni lekoviti sredstva bese izvrseno so atomska apsorpciona spektrometrija so primena na grafitna pecka i hidriden sistem.Podgotovkata na primerocite bese napravena so mikrobranovo razoruvanje. Za grafitna tehnika e koristena smesa od modifikatori sto sodrzi rastvori na Pd(NO3)2 so masena koncentracija 1,5 g/l i Mg(NO3)2 so masena koncentracija 1g/l vo rastvor na HNO3 so koncentracija 2,3 mol/l. Za hidridniot sistem koristen e rastvor na NaBH4 so masen udel 1,5% vo rastvor od NaOH so masen udel 0,5%. Metodot be{e validiran preku opredeluvawe: linearnost (vo koncentraciono podracje od 15 do 75 µg/l za grafitna tehnika i 5 do 25 µg/l za hidriden sistem), tocnost, preciznost, limit na detekcija (4 µg/l za grafitna tehnika i 1 µg/l za hidriden sistem) i kvantifikacija (13 µg/l za grafitna tehnika i 3 µg/l za hidriden sistem). Metodot bese primenet za opredeluvanje selen vo tri preparati vo koi selenot e vo kombinacija so: cink, bakar i vitaminite A, S i E. Dobienite rezultati pokazuvaat deka predlozenite metodi za opredeluvanje selen vo farmacevtski preparati se osetlivi, precizni, tocni i reproducibilni