ЧИТАЛАЦ И КЊИГЕ: ВАЖНИЈЕ ЈЕ КАКО НЕГО КОЛИКО - Павле Ј. Илић (Faculty of Philosophy, University of Novi Sad, City Library of Pančevo, 2011)
Књига је најспорија у медијском простору, али она људском духу дарује више моћи од било кога другог медија. Она је стварана речју, логосом, божанском стваралачком снагом. Зато и књига том стваралачком снагом инспирише читаоца на сваковрсно стваралаштво и зато је вечна, ма колико се мењао њен изглед и технологија њеног стварања. Књижевно дело треба читати смирено, помно се напајајући духовном снагом из њега. Стога је мање важно колико смо књига прочитали него колико смо се њима духовно оплеменити. То посебно важи за однос према књизи у настави, о чему се у овом раду претежно и говори.