Tam protez kullanan hastalarda doğal baş-boyun postürünün ve dik yön boyutlarının değerlendirilmesi - Sezer Şen; Betül Kalıpçılar (Ankara University, 2008)
Diş çekimlerini takip eden alveoler kemikrezorpsiyonuna bağlı olarak mandibulanın öne veyukarı yer değiştirmesi çeneler arası ilişkilerdedeğişikliğe neden olur. Hyoid kemik ve kranioservikal ilişkiler bu değişikliklerden etkilenir.Oklüzyonun sagittal ve vertikal boyutunda dadeğişimler gözlenir. Ayrıca tam protezlerin takılmasından sonra kafa duruşunun etkilenmesi ve çiğneme kaslarının aktivitelerinin değişmesi mümkündür. Araştırmamızda alt üst tam protez taşıyanhastaların doğal baş boyun postürleri ve dik yönboyutları incelenmiştir.Bunun için Protetik Diş Tedavisi AnabilimDalı Kliniğine tam protez yaptırmak amacı ilebaşvuran hastalar içinden, en az 5 senedir aynı tamprotezi kullanmakta olan 55 yaşın üzerindeki 20bayan hasta seçilmiştir. Sefalometrik filmler dikeyyön boyutlarını da inceleyebilmek amacı ile maksimum interküspal pozisyonda ve istirahat pozisyonunda alınmıştır. Su terazisi yöntemi hastalarınsefalostata yerleştirilmesi sırasında tespit edilendoğal baş boyun postürünü sabitlemek amacı ile