Istota kwestionariusza przeglądu lekowego farmaceuty z perspektywy koordynowanej opieki zdrowotnej - Błażej Jurewicz; Joanna Oberska; Artur Prusaczyk; Paweł Żuk; Marika Guzek; Magdalena Bogdan (Kazimierz Wielki University, 2022)
Idea opieki farmaceutycznej zakłada ścisłą współpracę farmaceuty z przedstawicielami innych profesji medycznych w celu objęcia pacjenta holistyczną opieka zdrowotną. Zadaniem farmaceuty jest rozpoznawanie oraz proponowanie rozwiązań w zakresie problemów i interakcji lekowych. Realizacji tego procesu nie byłaby możliwa bez odpowiednich narzędzi. W ramach niniejszej pracy zaprezentowano istotę i zakres kwestionariusza przeglądu lekowego farmaceuty. Kwestionariusz ten jest autorskim narzędziem stworzonym w oparciu o doświadczenie i praktykę medyczno-biznesową podmiotu leczniczego Centrum Medyczno-Diagnostyczne w Siedlcach. Kwestionariusz przeglądu lekowego farmaceuty umożliwia zbieranie następujących informacji: dane osobowe pacjenta, subiektywne odczucia pacjenta dotyczące jego stanu zdrowia, informacje o chorobach, alergiach, szczepieniach, badaniach okresowych i prewencyjnych oraz inne dodatkowe dane medyczne. Istotną częścią kwestionariusza jest blok informacji dot. farmakoterapii, w tym rodzaju i typie leków przyjmowanych przez pacjenta, dawkowaniu, efektywności terapii, działaniach niepożądanych związanych z przyjmowaniem produktów leczniczych oraz zasobach lekowych pacjenta. Prezentowane narzędzie zawiera także dodatkowe informacje bazujące na wywiadzie z pacjentem oraz odpowiednie zalecenia farmaceuty. Prawidłowa identyfikacja oraz poszerzenie zakresu informacji zawartych w ramach kwestionariusza przeglądu lekowego farmaceuty ma kluczowe znaczenie dla implementacji oraz realizacji koordynowanej opieki zdrowotnej, uwzgledniającej aspekt opieki farmaceutycznej.